Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου ιδρύθηκε το 1979 υπό την επωνυμία "Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου -Ρωμανός ο Μελωδός".
Αποτελείται από ιεροψάλτες της πόλεως και των χωριών του Νομού Χίου και απαριθμεί σήμερα 90 μέλη .
Διοικείται : από 7μελές Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται ανά τριετία .
Σκοπός της ιδρύσεως του Συλλόγου είναι :
α) Η ηθική ,πνευματική και μουσική καλλιέργεια των μελών και η αναμεταξύ τους αλληλοβοήθεια .
β)Η μελέτη , διαφύλαξη ,δημιουργική καλλιέργεια και προβολή της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής , με εκδόσεις , διαλέξεις , συναυλίες ,απονομή τιμητικών διακρίσεων σε καταξιωμένους Ιεροψάλτες κ.λ.π.
γ) Η νομική κατοχύρωση του Ιεροψαλτικού λειτουργήματος .
   Οι σκοποί αυτοί επιδιώκονται με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο .
Ο Σύλλογος είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.ΣΙ.Ε) και με τη χορωδία του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες δραστηριότητες .
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η πολυμελής Βυζαντινή χορωδία του Συλλόγου , υπό τη Διεύθυνση του τ. Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού ,αειμνήστου Κων/νου Καλαμπόκα , Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου του Οικουμενικού Θρόνου και Προέδρου του Συλλόγου , από την ίδρυσή του ,το 1979 μέχρι της εκδημίας του εις Κύριον τον Αύγουστο του 2006 , τον οποίον διεδέχθη στη θέση του χοράρχη ο κ. Δημήτριος Ζαννίκος αποτελείται από Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριους της Νήσου και από μαθητές των μεγάλων Τάξεων της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής .
α) Καλύπτει :σχεδόν όλες τις Εκκλησιαστικές Μουσικές εκδηλώσεις του Νομού Χίου .  
β) Οργανώνει : κατά τις μεγάλες  θρησκευτικές εορτές της Χριστιανοσύνης (Χριστούγεννα -Πάσχα) ,συναυλίες στο Ομήρειο Π. Κ. Δήμου Χίου ,αλλά και σε χωριά του νησιού .
γ)Απονέμει : τιμητικές διακρίσεις σε αναγνωρισμένους ,γενικά Ιεροψάλτες για την προσφορά τους στη διάσωση ,καλλιέργεια και διάδοση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .
δ) Συμμετέχει : σε διάφορες θρησκευτικές Πανηγύρεις Παγχιακού χαρακτήρα όπως του Μητροπολιτικού Ναού Χίου ,της Αγίας Μαρκέλλας ,Δοξολογίες Εθνικών Εορτών και άλλων επετειακών και λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 100 ετών της απελευθερώσεως της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό , σε εορταστικές εκδηλώσεις του Στρατού (εορτές Αγίου Γεωργίου , Αγίας Βαρβάρας κ.άλ.)
ε) Βοηθεί και συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Χίου για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου .
στ)Διαθέτει : Βιβλιοθήκη με αξιόλογα βιβλία μουσικού και πνευματικού περιεχομένου  για τα Μέλη του Συλλόγου και τους μαθητές της Σχολής .Κατά την πολυετή δράση του ο Σύλλογός μας έχει συνεργαστεί με πολλούς επώνυμους ανθρώπους του Πνεύματος και των Τεχνών (Ιάκωβο Καμπανέλη , Ματθαίο Μουντέ , Κώστα Γεωργουσόπουλο , Νίκο Γιαλούρη , Πόπη Στεφάνου -Χαλκιά κ.ά) και με πολιτιστικά σωματεία και συλλόγους ( το Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου , το Μορφωτικό Σύλλογος Βαρβασίου Βιβλιοθήκη ο ΦΑΡΟΣ , τη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας ο ΚΟΡΑΗΣ , τη Χορωδία Χίου , τη Χριστιανική Ομάδα Αγάπης Δικαστικών Λειτουργών -στον πνευματικό μνημόσυνο  για το μακαριστό Πρωτοπρεβύτερο π. Δημήτριο Τζούμα (Αρεοπαγίτη Ε.Τ.) κά. γεγονός που αναδεικνύει το υψηλόέ ργο το οποίο επιτελεί και τη μεγάλη προσφορά της Χορωδίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου